El 10 d’octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental. Una oportunitat per sensibilitzar i promoure la importància de la salut mental, per fer incidència política per defensar els nostres drets, per reivindicar una millora en els nostres recursos i per fer visible la nostra tasca. Un dia més per celebrar la diversitat, treballar per la inclusió i lluitar contra l’estigma. Des de Grup ATRA hem dut a terme diverses iniciatives amb motiu d’aquesta commemoració, moltes d’elles realitzades ja la passada setmana, i a continuació volem compartir algunes de les més destacades.

Dimecres 5 d’octubre  vam inaugurar l’exposició fotogràfica del projecte “Persianes amb Ànima” al Centre Cívic Carmel, i vam realitzar la première del curt documental sobre el projecte. Un reportatge que retrata l’ànima de totes les dones que han fet possible aquest projecte, i que reflexiona sobre la importància de participar, de cocrear i de compartir com a fórmula per promoure la salut mental.

El divendres 7 d’octubre per la tarda la pluja ens va donar treva per poder celebrar la jornada que havien preparat conjuntament els diferents serveis de Grup ATRA a Vilanova i la Geltrú: la Llar Residència Pàdua, les Llars amb Suport, el Club Social Garraf i els Programes Actua. L’acte va començar a la Plaça de la Peixateria amb un parlament el sr. Oriol Huguet, regidor d’Acció Social, Inclusió Residencial, Salut i VNG Inclusió de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i amb la lectura del manifest que havien redactat les persones usuàries dels diferents recursos.

Després vam realitzar un berenar i una sessió de portes obertes al Club Social Garraf durant la qual el Fèlix, resident de la Llar, va delectar-nos tocant diverses peces al piano, una de les quals era una composició elaborada per ell i una educadora de la Llar Pàdua. Posteriorment, vam tornar a la Plaça per dur a terme un bingo musical, durant el que vam estar més d’una hora ballant al ritme de clàssics com “A quién le importa” d’Alaska, “I will survive” de Gloria Gaynor, “I want to break free” de Queen o “La vida es un carnaval” de Celia Cruz. Les 4 guanyadores del bingo van poder escollir de premi alguna de les artesanies elaborades per persones sòcies del Club.

Més tard, vam tornar al Club Social a resguardar-nos del fred i a gaudir d’algunes cançons a càrrec dels membres del grup de cant que, acompanyats de la seva tallerista al piano, van cantar: “Un jardín de rosas” de Duncan Dhu i “Imagine” i “Let it be” dels Beatles, així com cançons pròpies que estan composant. Ja per tancar la jornada l’Emilio, soci del club, va llegir un poema propi, escrit amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental i titulat “Despertar”. Al llarg de tota la tarda les persones assistents podien compartir frases i reflexions i anotar-les en un mural col·laboratiu habilitat per a l’ocasió. Un centenar de persones, entre usuàries, professionals, familiars i amistats ens van acompanyar durant aquesta jornada de festa i comunitat.

D’altra banda, des del Servei Prelaboral Salut Mental Gràcia també vam organitzar un complet programa d’activitats al voltant d’aquesta data. En primer lloc vam dur a terme un Quizz titulat “Què sabem de salut mental?”. També vam visionar “Votamos”, el curtmetratge nominat als Goya que posa la salut mental sobre la taula; i posteriorment vam organitzar un debat per compartir opinions i sentirs sobre l’estigma i l’autoestigma.

Per últim, també vam crear una dinàmica per reflexionar sobre quin missatge ens agradaria transmetre a la societat sobre la salut mental. Per dur-la a terme, les persones membres del servei van realitzar exposicions grupals de 5 minuts, utilitzant com a suport presentacions, dissenys o infografies que havien elaborat amb el programa Canva. L’equip 1, format per la Patricia, la Raquel i el David, va presentar “#NoTeHagasElLoco”, i ens van parlar de l’impacte que suposa patir un trastorn mental tant personal com socialment, i apel·laven per la comprensió i l’empatia. L’equip 2, format per l’Adrià i el Tomàs, amb un toc d’humor i jugant a trencar estereotips, ens van presentar el cas de Catalina del Montón, una noia amb una bona imatge que pateix un trastorn mental i que no és perillosa. L’equip 3, composat per la Ximena, el Roger i la Ruth, es preguntaven què significa tenir problemes de salut mental i si això depèn del fet de tenir o no un diagnòstic. Aquesta presentació parava especial atenció al suport familiar i social i a l’estigma. El tercer equip va finalitzar la presentació amb una crida a la reflexió i llançant la següent pregunta a l’aire “Tu t’atreviries a dir-ho?”.

A més, el diumenge 9 d’octubre Fòrum Salut Mental i Addiccions –del qual Grup ATRA forma part–  va celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental al Parc Fluvial del Besòs, on també es va dur a terme la 10a Marxa per la Salut Mental. Diverses persones membres de la nostra entitat vam participar en aquesta trobada i la posterior marxa, una jornada oberta a tothom per tal d’afavorir la visibilitat, la integració i la desestigmatització del col·lectiu de persones amb problemes de salut mental. Per acabar, compartim també el “Comunicat per a l’eliminació total de la vulneració dels drets dels pacients” del Comitè d’Ètica Assistencial de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, al que ens hem adherit a través de Fòrum Salut Mental i Addiccions.