El passat 10 d’octubre es va commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquesta jornada, promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. El seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció i l’acompanyament.
Enguany, amb el lema “Salut mental en un món desigual“, la campanya se centra en els efectes que la pandèmia de la COVID-19 ha tingut en el benestar emocional de la població, especialment en el cas dels professionals sanitaris i altres treballadors i treballadores essencials, els adolescents, les persones que viuen soles i les qui ja patien prèviament problemes de salut mental. Aquesta realitat ha posat de manifest la necessitat de garantir, arreu del món, uns serveis d’atenció a la salut mental de qualitat, propers i accessibles per a tothom.
Des de Grup ATRA fa més de 30 anys que acompanyem persones amb problemes de salut mental. Per aquest motiu, durant aquestes setmanes, els nostres serveis i programes estan duent a terme diverses iniciatives de sensibilització i visibilització.
Amb motiu d’aquesta data, Canal Blau Televisió va emetre aquest cap de setmana un reportatge sobre el Club Social Garraf d’ATRA. Un servei sòcio-comunitari, ubicat a Vilanova i la Geltrú, i dirigit a persones amb diagnòstic de trastorn mental.
El Club Social Garraf també tenia previst realitzar −conjuntament amb el Servei de Rehabilitació Comunitària i l’agrupació excursionista la Talaia− una cursa d’orientació el dia 9 d’octubre. Lamentablement, es va haver de posposar per motius meteorològics i, a canvi, van organitzar una jornada de reflexió i debat. Van visualitzar l’episodi del programa “Tabús” de TV3 dedicat a la salut mental i van aprofitar per compartir experiències i vivències personals. A més, demà 14 d’octubre, el Club Social Garraf participarà en una activitat organitzada per l’Institut Municipal d’Educació i Treball de Vilanova i la Geltrú: la creació d’un mural col·lectiu sobre salut mental.
D’altra banda, els programes Actua, Actua Jove i Actua Dona van preguntar a persones usuàries i voluntàries què necessitaven per sentir-se bé. A continuació d’aquest article podreu llegir algunes de les seves respostes.
Per últim, la nostra entitat Salut Mental Gràcia participarà a la 5a Jornada Parlem Obertament sobre Salut Mental, titulada “L’art, l’encontre i la bellesa generadors de processos transformadors”. Aquesta activitat –organitzada conjuntament amb Cuida la vida, Arapdis, la Fundació Joia i les Germanes Hospitalàries– se celebrarà presencialment el proper dimarts 19 d’octubre de 17 h a 19 h a la Plaça de la Virreina de Barcelona. Però també serà possible veure-la en diferit.
Aquesta iniciativa ofereix un micròfon, un sofà i una plaça oberta a visions, reflexions, experiències, idees, sentirs i pensaments sobre salut mental. Planteja el repte i l’oportunitat de reflexionar i obrir horitzons de com l’art, la trobada amb altri i la bellesa són generadores de processos de transformació que obren diversos camins per a la salut i la plenitud de la persona.
Per a més informació i inscripcions a la 5a jornada de Parlem Obertament cliqueu aquí.
Persones vinculades als programes ACTUA responen a la pregunta “Què necessites per sentir-te bé?”: