Avui, 25 de novembre, és el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Amb motiu d’aquesta data, des de la Comissió d’Igualtat de Grup ATRA hem dissenyat la campanya de sensibilització “Fem visibles les violències invisibles”. Una iniciativa que vol posar el focus i visibilitzar totes aquelles violències que sovint passen desapercebudes. Abusos de poder socialment normalitzats (tant per qui els exerceix com per qui els rep) que s’exerceixen sobre les dones i que tenen un impacte en la seva autoestima i el seu equilibri psíquic.

Com cada any, amb motiu d’aquesta data, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i la Delegación del Gobierno a Catalunya, consensuen un manifest –al qual ens sumem− per tal de commemorar i visibilitzar aquesta jornada i tot el que representa. Tal i com indica aquest manifest: “cal enfortir l’estratègia i el compromís comú per erradicar totes les formes de violència masclista. Les que es produeixen en l’àmbit de la parella i exparella o en l’àmbit familiar, i que durant molts anys s’han considerat un problema privat, però també aquelles que es produeixen en l’àmbit laboral o social i comunitari, i que han estat tradicionalment menys visibilitzades”.

En aquest sentit, des de la Comissió d’Igualtat de Grup ATRA s’ha treballat en el desenvolupament d’un Protocol d’actuació per a la prevenció de l’assetjament en el lloc de treball i d’un recent estrenat Protocol de detecció i actuació en situacions de violències masclistes produïdes dins i fora de la feina. Ambdós amb l’objectiu de vetllar per un entorn de treball just, segur i respectuós per a totes les persones.

D’altra banda, UNAD, la Red de Atención a las Adicciones –de la qual les nostres entitats ATRA i ATART formen part−, aprofita aquesta data per denunciar que les circumstàncies excepcionals d’aquesta crisi provocada per la Covid hagin incrementat les violències envers les dones amb problemes d’addiccions i la xarxa demana una major atenció i més recursos per abordar les  desigualtats de gènere.

Les dades ens indiquen que el confinament i la complexa situació que encara estem vivint ha posat en evidència que qui exerceix el control sobre les dones ho ha tingut més fàcil que mai. Ens ha fet descobrir, també, que contràriament al que ens agradaria pensar, la llar no sempre és un espai segur, ni sinònim de refugi i resguard. Per això, ara més que mai, hem de ser còmplices de l’erradicació de qualsevol forma de violència masclista, produïda en qualsevol àmbit, i denunciar-la sense excepció.