Avui, 25 de novembre, és el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Amb motiu d’aquesta data, des de la Comissió d’Igualtat de Grup ATRA hem dissenyat la campanya de sensibilització “Tolerància zero amb l’assetjament sexual”. Una iniciativa que posa el focus en la prevenció de l’assetjament sexual i/o per raó de sexe al lloc de feina.

L’assetjament sexual és qualsevol comportament verbal, no verbal o físic, de naturalesa sexual, que s’exerceix amb el propòsit o l’efecte d’atemptar contra la dignitat d’una persona, especialment si li crea un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant o ofensiu. A diferència de l’assetjament psicològic en el treball, aquests comportaments es consideren assetjament sexual encara que no s’hagin produït de manera reiterada ni sistemàtica.

Grup ATRA disposa d’un “Protocol per a la prevenció i l’abordatge de l’assetjament sexual i/o per raó de sexe”, que té l’objectiu de vetllar i garantir un entorn de treball just, segur i respectuós per a totes les persones. Volem ser còmplices de l’erradicació de qualsevol forma de violència masclista, produïda en qualsevol àmbit, i denunciar-la sense excepció.

Com cada any, amb motiu d’aquesta data, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i la Delegación del Gobierno a Catalunya, consensuen un manifest ‒al qual ens sumen‒ per a commemorar i visibilitzar aquesta data i tot el que representa.

El manifest d’aquest any reclama la lluita diària per una vida lliure de violències masclistes i posa l’èmfasi en les formes de violència que incorpora la Llei 17/2020, del 22 de desembre, que modifica i amplia la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. La modificació d’aquesta Llei introdueix el reconeixement de noves formes de violència, com ara:

  • La violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius.
  • La violència de segon ordre, exercida contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista.
  • La violència vicària, exercida contra les filles i els fills amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare.
  • La violència digital, que consisteix en tots els actes de violència masclista i misogínia en línia.

L’esmentada modificació de la Llei també reconeix diversos àmbits en què es produeix la violència masclista: la violència en l’àmbit de la vida política i l’esfera pública de les dones i la violència en l’àmbit institucional.

Finalment, el manifest destaca l’impacte i la indignació que produeixen les violències sexuals, les quals ens sacsegen intensament: “Des d’aquí, avui, 25 de novembre, volem reiterar tot el nostre suport i la nostra empatia a les supervivents i el seu entorn. No podem continuar consentint que les dones visquin amb por, amb la llibertat coartada per l’amenaça d’unes agressions sexuals que ja haurien d’estar desterrades d’una societat democràtica i lliure. Les violències sexuals atempten contra el principi de llibertat individual”.

A més, des de la Generalitat de Catalunya s’ha elaborat la campanya Ni hòsties, ni violències” (#NiHòsties).  Sovint, les violències vers les dones s’amaguen rere actituds quotidianes que semblen inofensives. Però no ho són. En un món cada cop més accelerat i canviant hi ha estructures que es resisteixen. Prejudicis i tòpics s’expressen en forma de creença, tradició, costum, cultura, broma… I sobre tots ells se sustenten les violències masclistes.

D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona també ha llançat la campanya Apaguem el masclisme, no el deixem créixer. Amb la força d’aquest lema, es vol fer una crida especialment als homes i a la necessitat de treballar conjuntament per a l’eliminació de les violències masclistes. Aquest 25N combatem la violència masclista apel·lant a la responsabilitat individual de tothom, però molt especialment dels homes, perquè només col·lectivament hi posarem fre.

Avui, 25N, commemorem el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, però la lluita per una vida lliure de violències ha de ser diària.