El 26 de juny, es commemora el Dia internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues. Aquesta jornada −aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 8 de desembre de 1987− ha tingut històricament la voluntat de reforçar l’acció i la cooperació per tal d’assolir una societat lliure del consum de drogues i, sovint, ha estat utilitzada pels governs per mostrar el “progrés” en el control de l’ús i l’abús de les drogues.

Per això, volem dedicar aquesta data a reflexionar sobre aquesta realitat i sobre la importància de que les actuacions en matèria de drogues posin al centre les persones i els drets humans. A més, volem aprofitar per compartir interessants iniciatives realitzades per entitats de les que som membres, amb les que col·laborem i fem xarxa.

D’una banda, UNAD, la Red de Atención a las Adicciones, ha llançat una campanya per sensibilitzar dels múltiples prejudicis que existeixen entorn les persones amb problemes d’addiccions. Sota el hashtag  #PonTusPrejuiciosEnTratamiento, l’organització pretén visibilitzar els múltiples factors que incideixen en la identitat de les persones, més enllà de les seves addiccions.

La campanya estarà activa a les xarxes socials des del dia 16 de juny fins al proper diumenge 26, Dia internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues. Amb aquesta acció l’UNAD recalca la importància de combatre l’estigma que pesa sobre les persones amb drogodependències o altres addiccions. D’aquesta manera, l’entitat abordarà la complexa situació de les persones amb problemes d’addiccions posant en relleu factors com la seva edat, gènere, classe social, orientació i identitat sexual o discapacitat.

D’altra banda, creiem que és una bona ocasió per  compartir informació sobre l’Observatori Alerta Estigma, una eina creada per la Comissió d’Estigma de la Federació Catalana de Drogodependències amb el suport de la Subdirecció General de Drogodependències. Aquest és un canal d’alerta que permet als professionals i la ciutadania alertar quan succeeixen expressions o conductes discriminatòries, ofensives o pròpies d’un prejudici vers les persones consumidores de drogues, per tal de poder garantir els seus drets. És un espai de denúncia pública i no de denúncia jurídica, que té propòsit estadístic per tal de cercar vies de sensibilització i formació per reduir l’estigma i millorar en l’atenció a les persones.

L’Observatori Alerta Estigma forma part d’un conjunt d’actuacions de sensibilització i formació sobre l’estigma cap a les persones usuàries de drogues que coordina la FCD. És possible consultar la infografia amb informació sobre les alertes rebudes entre el juny de 2020 i el desembre de 2021.

Infografia dels resultats recollits per l’Observatori Alerta Estigma, de la Comissió d’Estigma de la FCD.

Imatge de la campanya #PonTusPrejuiciosEnTratamiento de l’UNAD.