UNAD, la Xarxa d’Atenció a les Addiccions de la qual formem part, ha valorat positivament que el Consell de Ministres hagi donat llum verda aquest dimarts a l’Avantprojecte de Llei per a la prevenció del consum i els afectes de l’alcohol en menors. UNAD, integrat per més de 200 entitats, porta anys reclamant aquesta norma.

L’enfocament de salut pública i l’orientació educativa no punitiva ha estat aplaudit per la xarxa. La proposta no posa el focus en els nois i noies, ni en el consum individual, sinó en l’entorn, i en les condicions que ajuden a prevenir el consum d’alcohol, un fet que també comparteix UNAD.

Incloure persones d’entre 18 i 25 anys

Des d’UNAD assenyalen la importància d’actuar davant de la normalització del consum d’alcohol perquè no baixi la percepció de risc davant de la substància. Així, subratllen que cal treballar aquest enfocament preventiu de consum i abús d’alcohol no només amb menors d’edat sinó també amb població jove d’entre 18 i 25 anys, que encara es poden trobar en una situació de més vulnerabilitat davant el consum pel fet que es tracti encara de persones en formació, sense independitzar-se, sense una situació de feina estable, etc.

De fet, segons l’últim informe elaborat per UNAD respecte a les tendències de consum de les persones ateses a la seva xarxa, la substància més consumida entre les dones és l’alcohol (el 30% davant d’un 19%) i l’edat més freqüent és entre els 18 i els 25 anys. 

D’altra banda, també han reclamat que es tinguin en compte els grups de més risc com a menors infractors, menors a centres assistencials, menors que habiten a barris vulnerables o amb pares i mares amb problemes d’addicció.