Grup ATRA, entitat integran d’UNAD, la Red de Atención a las Adicciones, ens hem sumat a les reinvidicacions de la xarxa i hem reclamat la necessitat de posar en marxa polítiques públiques i accions concretes que assegurin l’accés de les dones amb addiccions a l’exercici dels seus drets d’una manera plena.

Així ho han manifestat des de l’entitat coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, que se celebra cada 8 de març, amb l’objectiu d’eliminar tota forma de discriminació envers les dones, promoure’n l’apoderament i aconseguir la participació en la societat.

Amb el lema ‘Dones amb addiccions, dones amb drets‘, UNAD, i les seves més de 200 entitats, reforcem el nostre compromís amb la igualtat i la inclusió en un any en què celebra el 40è aniversari.

En aquest sentit, UNAD ha explicat que les dones amb addiccions enfronten barreres addicionals i penalitzacions socials com l’estigma, la culpa i la por, que dificulten l’accés a la salut, a tenir una feina o un habitatge digne, perpetuant així la seva exclusió i vulnerabilitat.

Per exemple, a nivell laboral, l’estigma limita les seves oportunitats. La percepció social del seu historial de consum els tanca portes fins i tot quan estan capacitades per exercir una feina. A això se suma la càrrega de responsabilitats familiars no compartides i l’accés a feines feminitzades que, en general, estan pitjor remunerades.

Lligat a això, aquestes dones no poden accedir a un habitatge. La manca d’ingressos estables n’impedeix l’accés al lloguer o compra. A més, en l’àmbit de la salut, la por al judici social i l’escassetat de programes adaptats i amb perspectiva de gènere n’obstaculitzen la recuperació, sumat al rol de cuidadores que les porta a descuidar el propi benestar.

Davant d’aquestes situacions, des de Grup ATRA ens sumem a UNAD i reclamen que les dones amb addiccions puguin exercir el dret a la salut amb una atenció integral adaptada a les seves necessitats concretes; el dret al treball promovent-ne la inclusió laboral sense discriminació; el dret a l’habitatge, deixant enrere l’exclusió residencial; el dret a recursos d’atenció a les addiccions adaptats, que deixin de ser majoritàriament masculinitzats i que incorporin la perspectiva de gènere perquè puguin tenir una resposta terapèutica adequada a la seva problemàtica; i, finalment, el dret a la protecció davant de la violència, garantint-ne la seguretat i el benestar.

Durant els seus 40 anys de trajectòria, UNAD i les seves entitats, han treballat per un model d’atenció basat en la justícia social i els drets humans. En aquest 8M, l’organització fa una crida a la societat ia les administracions perquè s’implementin mesures efectives que reconeguin i protegeixin els drets d’aquestes dones, permetent viure sense barreres, ni discriminació.