“No us podeu imaginar tot el que em torna fer de voluntària”. Així ha resumit l’Esperança la seva experiència com a voluntària del projecte ACTUA al Prat de Llobregat, al magazin matinal d’aquest dimecres a elprat.ràdio. El programa radiofònic ha aprofitat l’espai que té per a entitats i voluntariat per donar a conèixer Grup ATRA i el projecte ACTUA. Yolanda Guasch, directora d’aquesta iniciativa que tot just celebrarà enguany 10 anys de trajectòria, ha assegurat que ja el 2014 van veure clar la necessitat “d’acompanyar persones amb problemàtiques de salut mental des de la proximitat perquè millorin el dia a dia, perquè siguin persones més apoderades i autònomes, amb la incorporació d’un voluntariat inclusiu, format per persones amb i sense diagnòstic de trastorn mental”, un element llavors innovador.

Malgrat les diferències, tothom és igual

ACTUA és un programa de suport a la vida autònoma per a persones amb problemàtiques de salut mental que ofereix suport tant al domicili com a l’entorn comunitari. Incorporar persones voluntàries –que han fet una formació prèvia i fan trobades regulars amb l’equip d’educadores per fer el seguiment de les persones usuàries- significa un enriquiment del projecte. “És veure com comparteixen l’espai d’un grup d’iguals, com s’aprèn dels demès, com s’aplica el nostre lema de ‘Si jo puc tu pots’ i es reafirma la nostra creença que malgrat les diferències tothom és igual”.

Des del mateix moment que es va posar en marxa, des de l’entitat vam veure que s’havien de trencar els estereotips i les etiquetes entorn la salut mental. I tot i que s’ha avançat (“ara hi ha més empatia”), continua sent un col·lectiu estigmatitzat. “Quan vam pensar en el voluntariat inclusiu el nostre principal objectiu era poder compartir amb la resta de la ciutadania que les persones que pateixen un trastorn mental no són perilloses, ni ocioses, ni malaltes, volíem amplificar aquest coneixement”, ha assegurat Yolanda Guasch, directora d’ACTUA. En aquest sentit, l’Esperança ha explicat que molta gent del seu entorn li pregunta si no té por de fer de voluntària amb persones que tenen un trastorn mental. La seva resposta: “És clar que no. T’aporten un aprenentatge que té molt valor”.

L’Esperança fa 8 anys que fa voluntariat, des que es va jubilar: “El tema de la salut mental m’era desconegut. Ara ho veig com una cadena. Hi ha un treball definit i consensuat entre les professionals i les persones usuàries. Jo faig dos acompanyaments i no us podeu imaginar el que em torna”.

Yolanda Guasch ha tancat l’entrevista animant la ciutadania del Prat perquè es decideixin a fer de voluntàries i acompanyin un “col·lectiu mal conegut, més que desconegut”.