TV3 ha estrenat “La pell dels murs”, una sèrie documental on 10 realitzadors i realitzadores retraten el procés creatiu de 10 muralistes amb projecció internacional. El programa és un encontre entre artistes audiovisuals i artistes plàstics per dialogar sobre l’art urbà contemporani. Un punt de trobada entre el llenguatge artístic més antic, el muralisme, i el més modern, l’audiovisual digital.
Cada episodi aborda el procés de creació d’un mural, des de la seva ideació fins a la presentació final, passant per un conjunt de reflexions sobre l’obra d’art a l’espai públic i el seu valor en termes d’obra accessible per a tothom, en termes d’obra efímera destinada a desaparèixer i, alhora, en termes d’obra transgressora i estímul de debat social.
Un dels episodis està dedicat a la dissenyadora gràfica i muralista igualadina, Núria Toll, una de les artistes implicades al projecte “Parets amb Ànima”. De fet, el reportatge −dirigit per la realitzadora Patricia Sánchez− segueix durant diverses jornades el procés d’execució d’un mural als Jardins de Maria Baldó de Barcelona elaborat en el marc d’aquest projecte d’ATRA.
L’obra va ser creada conjuntament entre Núria Toll i un grup de dones participants del programa “Parets amb Ànima”. El resultat és una història molt coral, tendra i, alhora, punyent sobre l’estigma que pateixen les dones amb problemes de salut mental. “Això és la veritable humanitat, el veritable treball en equip, el veritable companyerisme” comenta al documental la Cristina Laura, una de les participants del projecte.
Núria Toll és una de les veus més sòlides i significades a l’hora de reivindicar el paper de la dona en l’art urbà. El seu estil, clarament reconeixible, combina formes geomètriques, colors plans i línies simples per elaborar missatges que busquen incitar a la reflexió sobre problemes socials relacionats amb el feminisme, la injustícia i l’estigma. El seu esperit reivindicatiu i pedagògic va encaixar com un engranatge amb l’essència del projecte “Parets amb Ànima” que té l’objectiu d’educar i sensibilitzar en matèria d’igualtat, inclusió social, feminismes i sostenibilitat.
El mural, que va sorgir fruit d’aquesta col·laboració i que retrata el documental, està ubicat en un entorn idíl·lic, quasi de conte, que evoca les faules i els seus escenaris. Les faules tenen un gran valor didàctic i s’utilitzen per educar els infants a partir d’històries fantàstiques d’animals. L’obra versa entorn al respecte cap a les persones i la natura, i posa en valor conceptes com integració, inclusió, diversitat o comunitat. La selecció dels animals que conformen el mural no és casual. Són animals que s’utilitzen amb connotacions negatives ens les seves formes en femení, i que quan s’empren en masculí els seus significats poc tenen a veure amb les seves homòlogues femenines.
La sèrie documental “La pell dels murs” és una producció de TV3 en col·laboració amb Un Capricho de Producciones. Podeu rescatar el capítol dedicat a Núria Toll aquí.