La Comissió de Salut Mental del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya ha presentat el document “Experiències liderades des del Treball Social en salut mental“. Aquest informe inclou un total de 22 projectes dissenyats, coordinats, executats i/o avaluats per una treballadora social que pertany a algun servei de la Xarxa de Salut Mental de Catalunya. Entre ells destaca “Mans a Terra”, un projecte d’APS (Aprenentatge i Servei) dut a terme per Horta amb Gràcia i el Servei Prelaboral de Salut Mental Gràcia, i que es va realitzar conjuntament amb l’Escola CEIP Baldiri i Reixac de Barcelona.

“Mans a Terra” és un projecte que va sorgir de la voluntat d’apropar l’Economia Social i Solidària (ESS) als centres educatius. Les persones participants a l’hort comunitari d’Horta amb Gràcia van ensenyar a cultivar hortalisses i plantes aromàtiques a l’alumnat de 4t de primària de l’Escola Baldiri Reixac. Alhora, aquests i aquestes estudiants van poder traspassar als altres cursos els aprenentatges assimilats, creant una cadena de transmissió de coneixements, on aprenents passen a ser docents. A més, a partir de les necessitats i els dissenys que van elaborar els infants, les persones participants al taller de fusteria del Servei Prelaboral van contribuir construint les taules de cultiu i les jardineres on es va realitzar l’activitat.

Segons Anaïs Hernández, treballadora del Servei Prelaboral Salut Mental Gràcia i membre de la comissió de salut mental del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya Mans a Terra és un projecte inspirador, que ens va donar l’oportunitat d’apropar-nos més a la metodologia aprenentatge i servei.  Un projecte regenerador d’energia i de bones vibracions. I és que la forma que tenen les i els infants de percebre i entendre el món és pura i màgica. Va ser una gran experiència que tan aviat com sigui possible tornarem a reprendre”.

És un privilegi formar part d’aquest document que dona visibilitat als projectes comunitaris com els que duem a terme des de Grup ATRA, i també d’aquesta comissió que representa un espai per analitzar els reptes i oportunitats de la disciplina i per reflexionar i descobrir com des del treball social és possible generar transformació social.