La celebració del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, es desplega a tota l’entitat durant tot el mes amb l’objectiu de reflexionar entorn el sexisme i la desigualtat de drets i oportunitats que encara existeix entre homes i dones, compartir els avenços aconseguits i visibilitzar la necessitat de més canvis i millores. 

A més de la campanya impulsada per la Comissió d’Igualtat, que enguany s’ha centrat en les dones del tercer sector -amb entrevista amb la fundadora i codirectora de Grup ATRA Mercè Cervantes-, els serveis i programes de l’entitat han portat a terme diferents activitats entorn el 8M. 

La Llar Gràcia va aprofitar el 8 de Març per reflexionar sobre la lluita per la igualtat, els drets de les dones i el camí que encara ens queda per recórrer, tot fent activitats on les persones usuàries han expressat les seves emocions i pensaments sobre aquest dia. 

A la comunitat terapèutica La Coma, per la seva part, aprofitant el grup de gènere que fan els dimarts, van començar a treballar el 8M amb les dones i els homes per separat valorant que estan en diferents moments. Van visualitzar conjuntament un vídeo explicatiu dels drets que s’havien aconseguit fins a l’actualitat. Després, amb les dones, van estar observant un document amb les dates en què s’havien aconseguit els diferents drets i van obrir debat per reflexionar respecte als pocs anys que fa que s’han aconseguit aquests avenços en matèria d’igualtat. També van aprofitar per treballar què significa el moviment feminista i parlar dels drets i lluites que encara estan pendents.

Les persones usuàries de La Coma van elaborar un mural amb paraules i frases del que significava per a elles el 8M i el feminisme en general, també dels drets i lluites que consideraven que encara estaven pendents. Van aprofitar el grup perquè fessin propostes d’iniciatives i activitats per millorar el treball en perspectiva de gènere dins de la comunitat.

Les dones residents del Pis Aloges, i tot l’equip professional, van assistir a la lectura del Manifest que l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va organitzar divendres 7 de març a les 12h, així com a la xerrada ‘El masclisme segueix existint. Com identificar-lo i combatre’l’, a càrrec de la Júlia Salander.

El programa Persianes amb Ànima s’ha sumat, com cada any, a la celebració del 8M i enguany ho han fet amb un taller d’autoestima amb la directora de programes de Grup ATRA Maite Tudela on van participar les alumnes. Sota el paraigües del 8M, també han participat en el taller ‘Cultura, Feminisme i Comunitat’ organitzat per Barcelona en Comú, i s’ha portat a terme aquest dijous 27 de març la pintada de la persiana d’Àmbit Dona, al barri del Raval. 

Per la seva part, el Club Social Salut Mental Gràcia va dedicar el cinefòrum del dissabte 8M a reflexionar sobre la pressió estètica amb la visió de la pel·lícula ‘La Sustancia’, i el grup del Programa Lliure de Drogues de l’SPAI va dissenyar i pintar una pancarta per promoure i reforçar la igualtat, la inclusió i la unió. 

El Club Social Garraf va dedicar la jornada del 8M a debatre sobre els estereotips de gènere i sobre les situacions en què es troba una dona pel fet de ser-ho. També van visualitzar alguns curts que parlaven sobre aquesta temàtica. Després van anar fins a la Plaça de les Neus a la concentració convocada pel col·lectiu feminista de Vilanova i la Geltrú Bullanga. Des d’allà van anar fins a la Plaça de la Vila, on es va representar l’obra de teatre A porta oberta.

Al Centre de Dia d’ATART, a Girona, la setmana del 8M es van visibilitzar diferents situacions discriminatòries i violentes, exposades en cartells que recullen fets i vivències que pateixen les dones en el seu dia a dia.