Parets amb ànima” és un projecte que creu en l’art com a eina generadora de canvi social i en el seu poder transformador sobre les persones. I aquesta va ser l’essència de l’esdeveniment de cloenda de la primera edició del programa, un festival de street art que es va dur a terme el passat dissabte 13 de novembre a diverses localitzacions del barri de Vallcarca.

Al Punt Verd del barri de Vallcarca (ubicat a l’Avinguda de Vallcarca 71) l’artista grafitera MUSA ‒una de les formadores del programa‒ va enllestir el grafiti titulat “Autogestió”. Aquesta obra, pintada en col·laboració amb les alumnes del programa, és un missatge compartit pel barri i per les participants de “Parets amb Ànima”. Una crida a l’autogestió personal i social, a prioritzar la vida i a posar-la al centre. En aquest mural destaquen les lletres de diferents colors, que representen la diversitat, acompanyades de detalls alegres, i que contrasten amb un fons fosc metàfora del buit des d’on tot és possible.

En paral·lel, a la Plaça de la Pastora, la il·lustradora i muralista Núria Toll ‒també docent de “Parets amb Ànima”‒ va pintar l’obra “Perra”, inspirada en la cançó homònima de Rigoberta Bandini. Aquesta acció de live painting és una denúncia de les aterridores xifres de violacions que es denuncien a Catalunya, una mitjana de 3 al dia. Pintada amb plantilla i fent servir figures poligonals, l’obra té continuïtat amb la peça que ja es va elaborar en el marc del projecte “Parets amb ànima”, situada al Jardins de Maria Baldó i que versa entorn al respecte cap a les persones i la natura.

A la mateixa plaça també es va poder presenciar l’actuació familiar de Lucía Barea, el concert de la banda de covers Robin Surf i una exposició fotogràfica del fotògraf Kike Planelles, que durant aquest primer any de vida del projecte ha immortalitzat amb el seu objectiu l’essència de “Parets amb Ànima”. 30 instantànies que reflecteixen l’ànima de les dones protagonistes i el seu procés de canvi.

Per últim, es va poder gaudir d’una “Ruta amb ànima”, una visita guiada per conèixer en profunditat les obres d’art urbà realitzades en el marc del programa, així com molts altres secrets i perles del patrimoni arquitectònic del barri. Aquests itineraris guiats, conduits per un historiador de l’art i guia turístic autoritzat, es poden seguir realitzant cada dimarts a les 16.30 h fins al dia 22 de desembre. Per participar a les rutes cal inscripció prèvia contactant a: paretsambanima@grupatra.org i/o 932 376 824.

A través de tallers de creació de murals impartits per Lily Brick, Núria Toll i MUSA −tres artistes catalanes, reconegudes internacionalment i situades al cim de l’art urbà− “Parets amb Ànima” buscava visibilitzar la tasca de les artistes i formar en diverses tècniques plàstiques un grup de dones amb problemàtica de salut mental. Però el programa és molt més. És un punt de trobada entre dones i art; és xarxa, comunitat i barri; és sororitat i empoderament; és lluita contra l’estigma i sensibilització.

“Parets amb Ànima” converteix l’espai públic del districte de Gràcia en un gran llenç urbà per comunicar, educar i sensibilitzar en matèria d’igualtat, inclusió social, feminismes i sostenibilitat. I volem agrair a tothom qui ha fet això possible, tothom qui ha col·laborat a fer visible allò invisible. A les formadores MUSA, Núria Toll i Lily Brick, per compartir amb nosaltres tot el seu coneixement i obrir-nos les portes i l’ànima a l’art urbà. A Barcelona Activa i a l’Ajuntament de Barcelona, per fer possible aquest projecte recolzant-lo des del seu origen. A Montana Colors, perquè la seva generositat i implicació han fet real el programa i l’han omplert de color. I, per suposat, a les alumnes de “Parets amb Ànima”, perquè sense elles res d’això tindria sentit.

Fotografies: Kike Planelles (@kike_p73)