El passat divendres 16 de febrer es va dur a terme una trobada significativa per a les dones residents a Aloges, les quals van gaudir d’una jornada enriquidora al’Associació de Teràpies Ikigai. Des del primer moment, van ser rebudes amb una càlida benvinguda per la directora Fani i l’equip professional multidisciplinari, format per un conjunt de terapeutes ocupacionals especialistes en integració sensorial i en estimulació neurològica, treballadora social, integradors socials, animadors socioculturals i professionals experts en etologia equina, evidenciant l’interès i la disposició per a col·laborar amb el projecte i el desig de les dones de poder viure una experiència d’acostament amb cavalls.

 L’Associació de Teràpies Ikigai, és una organització sense ànim de lucre i es dedica principalment a activitats terapèutiques i recreatives centrades en la interacció amb aquests nobles animals. Situada en una finca espaiosa al parc agrari del Baix Llobregat, entre Sant Boi de Llobregat i Viladecans, proporciona un ambient segur i acollidor per a viure diverses experiències.

 Les usuàries van ser acompanyades durant tota la jornada per l’equip, participant en diverses activitats dissenyades per a promoure el seu benestar integral i la dels cavalls, des de la interacció a través del pentinat i raspallat fins a tenir l’oportunitat de muntar de manera respectuosa i tranquil·la. Cada moment va ser acuradament planificat per a maximitzar els beneficis terapèutics i emocionals.

 L’equip eqüestre de l’associació està compost per vuit cavalls rescatats d’altres hípiques, granges o cedits per propietaris que no poden fer-se càrrec, i els acullen amb la intenció de brindar-los una llar, qualitat de vida i un tracte digne. Les històries dels equins han aconseguit impactar a les dones generant una profunda identificació i empatia per la causa. Aquesta filosofia de no comprar animals per a les teràpies i activitats reflecteix el compromís amb el benestar animal i la responsabilitat social.

 A més, tenen un projecte de benestar equí en marxa, amb l’objectiu de convertir la finca en un santuari, on les persones puguin associar-se i apadrinar a diferents cavalls per millorar les seves condicions d’hàbitat i salut. La interacció amb aquests cavalls, que han sofert maltractament o abandó, proporciona una experiència terapèutica única per a les persones en risc d’exclusió social que va més enllà dels beneficis tradicionals de la teràpia.

La relació entre els cavalls i les persones es converteix així en una simbiosi beneficiosa per a totes dues parts, promovent la cura i l’estima mútua, on els cavalls ajuden a les persones i les persones ajuden als cavalls.

 En finalitzar la jornada, la directora Fani Marín va conduir un exercici reflexiu que va promoure la introspecció i l’intercanvi d’emocions entre les dones i l’equip. A través de la representació simbòlica del que desitgem mantenir i deixar enrere en les nostres vides, van sorgir expressions d’estima per valors com l’amor, la família, la llibertat i la unió, així com la decisió de rebutjar aspectes negatius com la violència, els maltractaments, les mentides i la por. Les dones van compartir les seves impressions, destacant la gratitud cap a l’equip i l’amor evident a cada moment de l’activitat, així com la sensació de pau i tranquil·litat experimentada durant aquest espai.

 En conclusió, aquestes jornades i col·laboracions professionals exemplifiquen les bones pràctiques professional, els valor i la importància de les activitats d’oci i temps lliure per a les dones, organitzades i dutes a terme amb acompanyament de l’equip professional d’Aloges. Són experiències que no sols proporcionen benestar, sinó que també fomenten el creixement personal, la connexió amb la naturalesa i l’enfortiment del sentit de comunitat.

 Des de Grup ATRA agraïm la col·laboració i l’oportunitat, i pensem que serà el començament d’una nova relació professional entre totes dues entitats.

 Nadia Aguirre. Tècnica Aloges Llobregat. Grup ATRA.

Pisos Aloges és un servei substitutori de la llar per a dones amb trastorn mental en situació de violència masclista amb fills/es a càrrec